2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali


Yıllar geçtikçe başarısının artacağına, yerel halkın ve uluslar arası tüm katılımcıların beğenisini kazanacağına ve kendisini yiyecek ve içecek sektöründe önemli bir festival olarak kanıtlayacağına dair hiç bir şüphemiz yoktur. Bilindiği gibi İ.Ö. 4000’li yıllara dayanan tarihi ile Gaziantep dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Ayrıca mutfağına kendi ismini vererek “Gaziantep Mutfağı” unvanına sahip şehirden biridir. Başlı başına kendi yöresel mutfağı ile ülke çapında ün salmış olan Gaziantep, bu festivalinde yardımıyla mutfağını, kültürünü ve turistik merkezlerini daha etkili tanıtacak ve Türkiye’nin ilk gastronomi kenti unvanını almasında da önemli bir rol oynayacaktır.
 
                            

Gaziantep şehrini ve onun Türk ve Dünya mutfakları arasındaki bu ayrıcalıklı yerini tanıtmayı amaçlayan festival, Sahan Restoranlar Zincirinin de desteğiyle gerçekleşecektir. Gaziantep 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali yerli ve yabancı birçok şef aşçıyı, şerbet, ayran ve şalgam üreticilerini ve tedarikçilerini, Gaziantep lezzetlerine hevesi ve tutkusu olan herkesi bir araya getirecektir. Festival süresince katılımcılar, bir yandan geleneksel yemeklerin ve içeceklerin lezzetleri tadarken diğer yandan da Türk ve Dünya mutfaklarındaki diğer ürünler üzerine deneyimlerini paylaşma fırsatını yakalayacaklardır.                  

Dünya üzümden sadece şarap yaparken, biz ise üzümden sadece şarap değil, başka neler yapacağımızı göstermeye devam edeceğiz.

                        

ORGANİZASYONUN AMACI

Gaziantep, yeryüzünde, derin tarihi, çok sesli, çok renkli kültürü ve zengin mutfağı ile adından söz ettiren birkaç şehirden biridir. Belki de yemekleriyle, büyük ülkelerin mutfağıyla yarışabilen tek şehirdir. Binlerce yıla yaklaşan tarihi boyunca Hititlerden, Roma İmparatorluğu’na, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüz Türkiye’sine üzerinde yaşayan halkların yemek kültürünün birikimi sonucu oluşan muhteşem bir mutfak. Gaziantep’in marka şehir ve dünya kültür başkenti olmasını isteyen bizler, bu benzersiz yemek kültürünü kalıcılaştırmak ve bütün dünyaya duyurmak amacındayız. Bu, sadece şehrimizi tanıtmaya yönelik bir çaba değil, dünya mutfağının zenginleştirilmesi için de attığımız bir adımdır. Çünkü yerel mutfaklarğın çeşitliliği olmadan bir dünya mutfağından söz etmek mümkün değildir. Bu amaçla geçen yıl başladığımız Uluslararası Şire Festivalini geleneksel hale getirerek bu yıl 26-28 Eylül’de ikincisini gerçekleştiriyoruz. Şire, kökleri Dianisos şenliklerine kadar uzanan tarihi bağbozumu şenliklerinin bir parçasıydı. Dünya üzümden sadece şarap yaparken Gaziantepliler aynı zaman da hem sağlıklı bir yiyecek, hem de lezzetli bir tatlı üretiyordu. Üstelik bu üretim tüm mahalle halkıyla birlikte yapılıyordu. Yani insanlar kışlık tatlılarını yaparken imece usülü biraraya gelerek dayanışmanın yerel bir örneğini sergiliyorlardı. Yemeklerin hızla fabrikasyon üretime geçerek özelliklerini yitirdiği, insanların şehirlerde birbirlerine yabancılaştıgı günümüz koşullarında şire geleneğini hatırlatmanın ve yaşatmanın bir gereklilik olduğuna inanan bizler, sizleri bu görkemli yeme-içme şölenine davet etmek istiyoruz. Bağ bozumuyla başlayıp, şire yapımının bütün aşamalarını hep birlikte yaşayacağımız festivalda dünyanın farklı ülkelerinden gelen aşçılar da kendi yemeklerini sunacaklar. Festivalimiz süresince boş zamanlarda, Gaziantep’in birbirinden ilginç tarihi mekanlarına zevkli yolculuklar da sizi bekliyor olacak.... Haydi bu benzersiz lezzetten tatmaya, haydi şire için mahsere kazanının başına...




                            


Festival alanı olan Şirehan Oteli, Mezopotamya, Anadolu, Osmanlı ve Türk kültürlerinin birçok öğesini bünyesinde bulunduran tarihi dokusu ile tarih severleri büyüleyecek. Otelin şehir merkezindeki konumu ve İpek Yolu güzergâhı üzerinde bulunması bu tarihi deneyimi pekiştirecek. Ayrıca dünyanın en büyük müzesi olan Zeugma Müzesini de görme fırsatını elde edilecek.


                            

Şire herkesin katıldığı bir seferberlik durumudur, bir imece, birlikte yapılan bir üretimdir. Bu seferberliğin, bu imecenin ödülü ise sadece damağımızda değil, yüreğimizde de hissettiğimiz olağanüstü lezzettir. Festivalde Şire yapımı ile yardımlaşma ve sosyalleşmenin önemi bir kez daha yaşatılacak.
          

Gaziantep de taş devri itibariyle yaşam kesintisiz olarak devam etmekte olup tarih boyunca bir çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gaziantep’in yöresel yemeklerinde, lezzetinin yanında tarihi bir alt yapıya sahip olan bölge mutfağında öne çıkan ürünlerini tatma ve tanıma fırsatı yakalayacaksınız. Bölgede yetişen ev yapımı ürünleri tanıyarak festival alanında sunulacak olan ekmek, peynir, şire gibi yöresel lezzetlerin tadını çıkaracaksınız.

                                         

KATILIMCI PROFİLİ

Yerli ve yabancı Devlet Adamları

Yerli ve yabancı Ünlü Aşçılar

Yerli ve yabancı Bürokratlar

Yerli ve yabancı Basın Mensupları

Elçiler Akademisyenler

Gurmeler

Endüstri temsilcileri

Yazarlar